Webinars: een andere manier van communiceren en informeren.
Een webinar is niet een halfbakken congres. Een webinar is echt een serieuze vorm van informeren en communiceren; online en dus niet in een zaal met een podium, maar zeker zo waardevol; met veel interactie, met één of meer sprekers, met discussie.
De voordelen zijn helder zoals minder reistijd, lagere kosten t.o.v. een gewoon congres of seminar, op korte termijn te organiseren, op één of juist meer locaties. Ook een webinar zorgt voor die zo vaak genoemde verbinding tussen mensen, voor betrokkenheid.
Net als bij een congres wordt succes gemaakt door een top voorbereiding: programma, inhoud, draaiboek, techniek etc. We regelen het graag samen met u en eventueel samen met partners die bijvoorbeeld de techniek kunnen verzorgen.
Webinars
Wat is het?
Een vervanging voor de bekende congressen en seminars maar dan online?
Soms, maar het is vooral een andere manier van communiceren en informeren, een interactieve meeting via internet.
Hoe ziet het er uit?
net als bij congressen en seminars, zijn er webinars in alle soorten en maten.
Soms gaat het om één spreker die een verhaal doet, of zijn er toch meerdere korte inleiders.
Soms gaat het om een duo dat meer in interactie presenteert, soms is het een interview/debat met meerdere deelnemers.
Voor wie?
Eigenlijk is alles mogelijk. Soms gaat het om een webinar voor klanten/relaties, en soms is het onderdeel van een bijeenkomst met personeel (centraal of juist decentraal), van een vergadering of conferentie.
Waarom?
Het kan gaan om kennis/informatie of inspiratie. Soms is een webinar meer een onderdeel van een grotere event, en dient het als aftrap of als onderbreking in een programma. De toon kan serieuzer en inhoudelijk zijn maar ook luchtiger. En kwestie dus van overleg en keuzes maken.
Wat zijn de voordelen?
Praktisch gezien: minder reistijd en reiskosten, iedereen op tijd.
Kosten: de grote kostenposten (locatie, catering, techniek) vallen grotendeels weg.
Organisatie: op kortere termijn te organiseren, programma is flexibel.
Betrokkenheid: vragen, discussie, interactie, stellingen en stemmingen zijn mogelijk.
Programma: inspelend op actualiteit. Webinar kan worden ingepast in een groter programma met activiteiten ter plekke; denk aan team building activiteiten.
Hoe werkt een webinar praktisch?
Sprekers kunnen op 1 locatie zijn, maar ook op verschillende locaties. Deelnemers kunnen ook op 1 locatie zijn verzameld maar ook gespreid deelnemen, bijvoorbeeld in de verschillende vestigingen van een onderneming. Soms nemen mensen deel vanuit hun huis/thuiswerkplek.
De tijdsduur is korter natuurlijk dan bij gewone congressen in een zaal. Vaak is het onderwerp wat beperkter en afgebakend. De presentatie en het verhaal zijn aangepast aan de setting: online, afstand.
De voorbereiding vraagt veel, maar dat is bij een congres of seminar niet anders. Geen zaal, catering, belichting, geluid, parkeren etc. Maar wel: perfecte techniek (hardware en software) , goede registratie en bevestiging van deelnemers, een duidelijk programma, (technische) ondersteuning tijdens het webinar, goede nazorg en informatie achteraf.
Inhoudelijke voorbereiding is essentieel: duidelijke onderwerpen en thema’s, overeenstemming over het doel, bondige presentaties met een heldere opbouw, met een rode draad.
Wat doe ik?
Op alle punten kan ik ondersteunen, en eventueel andere partners inschakelen (bijvoorbeeld voor alle techniek). Samen hebben we de ervaring, de kennis, de contacten. Samen kennen we de draaiboekjes, de checklists, de valkuilen. En vooral hebben we de wil om er een succes van te maken.
De inhoud:
ik gebruik een aantal thema’s; ik kies één onderwerp of een combinatie om een verhaal-op-maat te maken. Laat je inspireren door op de thema’s te klikken; je kan vervolgens ook wat kennisblogs aanklikken om een idee te krijgen van mijn verhalen.
Natuurlijk probeer ik altijd de actualiteit in te brengen. Dat is nu zeker relevant gezien de crises die ons nog even bezighouden, de uitdagingen die we op korte en lange termijn aan moeten gaan, de mogelijkheden die we voor ons zien. Dat brengt mij tot enkele onderwerpen voor een webinar:
- over kijken naar de wereld: over verleden, heden en toekomst, over voorspellingen en strategie.
- over veranderen: over innovatie, over disruptie en transitie, verandering en veranderen.
- over grote issues: klimaat en energie, over markt en bestuur, over crisis en perspectief.
- over mobiliteit: auto’s, mobiliteit, technologie.
En dan de inhoud:
ik gebruik een aantal thema’s; ik kan één onderwerp kiezen(of een combinatie) om een verhaal-op-maat te maken. Laat je inspireren door op die thema’s te klikken; je kan vervolgens ook wat kennisblogs aanklikken om een idee te krijgen van mijn verhalen.
Natuurlijk probeer ik altijd de actualiteit in te brengen. Dat is nu zeker relevant gezien de crises die ons nog even bezighouden, de uitdagingen die we op korte en lange termijn aan moeten gaan, de mogelijkheden die we voor ons zien. Dat brengt mij tot enkele onderwerpen voor een webinar:
. Over kijken naar de wereld: over verleden, heden en toekomst, over voorspellingen en strategie, over scenario’s. Maar ook over dromen en realisme, over optimisme en pessimisme. Hoe ga je om met crisis en onzekerheid? Heeft een strategie wel zin in deze tijd? Hoe doe je dat dan?
. Over veranderen: over innovatie, over disruptie en transitie, verandering en veranderen.
Crisis vraagt alle aandacht en energie, de zaak overeind houden; Hoe kan ik dan ook nog eens veranderen? Waarom is dat juist nu een goede keuze? Innovatie klinkt zo mooi, maar wat is het eigenlijk en hoe innoveer je ? Waar moet je op letten ?
. Over grote maatschappelijke thema’s: klimaat en energie, over markt en bestuur, over crisis en perspectief. Corona staat even bovenaan de actielijst, maar andere issues vragen ook om actie.
Waar staan we nu echt ? Wat is een realistisch programma voorde komende jaren?
En wat betekent dat trouwens voor mij, voor mijn business?
. Over mobiliteit: auto’s, mobiliteit, technologie, een wereld waarin ik al bijna 35 jaar opereer.
Mobiliteit is een groot maatschappelijk thema en raakt aan technologie, energie, klimaat.
Wat is nu de stand van zaken in de automotive sector ? Wat staat er te gebeuren ? Hoe ontwikkelen we slimme oplossingen voor onze mobiliteitsbehoefte ?






Al op jonge leeftijd (1967) achter de microfoon bij de KRO, als winnaar van een opstelwedstrijd.
Toen al bezig als spreker en verteller en dat alles vanuit Hilversum als de omroepstad bij uitstek.
Studentenvereniging Veritas Utrecht, 1978
Congres Centraal Beheer 1988
VARA programma Kassa, 1993
Nu 55 jaar later: nieuwe techniek, andere verhalen, ander publiek, dezelfde persoon.
Webinar over automotive 2020
Bron:
www.classicargarage.nl






