voorspelling en scenarioSnelheid en impact van veranderingen nemen sterk toe. Voorspellen is vrijwel onmogelijk.
Het is beter om goed en kritisch te leren kijken en begrijpen: (het je) voorstellen dus in plaats van voorspellen. Scenario’s helpen daarbij, een strategie is belangrijker dan ooit tevoren. En soms is die toekomst niet iets dat je overkomt maar iets dat je zelf kan maken…

Echt voorspellen lukt meestal pas achteraf. Voorspellen levert leuke verhalen, maar blijft een beetje kijken in een glazen bol. Het is beter om op een goede manier te kijken naar de wereld, in verleden en heden en toekomst, om de wereld te begrijpen.  Als je goed kijkt, zie je patronen, herken je verbanden.

Scenario’s zijn geen voorspellingen maar laten mogelijke ontwikkelingen zien, uitgaande van  belangrijke trends resp. onzekerheden. Scenario’s ontwikkelen is een manier van denken, een manier van kijken.

“Strategy is alive”, meer dan ooit tevoren. Niet als die beroemde glazen bol, als voorspellingstrucje, als gedetailleerde route naar die gedroomde succesvolle toekomst. Strategie handelt over grip vergroten, voorbereid zijn op en omgaan met veranderen, antwoorden bedenken, visie en ambitie, doelen stellen. En natuurlijk over plannen, actie en resultaat.