Hans Groenhuijsen - Spreker, dagvoorzitter en moderator

Hans Groenhuijsen - sprekerBiografie.

Hans Groenhuijsen studeerde geschiedenis (Universiteit Utrecht) en bedrijfskunde (Interfaculteit Bedrijfskunde Delft). Hij werkte jarenlang als adviseur en interim-manager bij diverse ondernemingen en in verschillende management- en directiefuncties bij Boer & Croon, Centraal Beheer/Achmea, Athlon, Akzo Nobel, Pon en Rabobank International. Vaak was hij vanuit die posities spreker of dagvoorzitter op congressen, bij meetings met klanten of met medewerkers, en was hij  de begeleider(moderator) van werk- en strategie-conferenties. Hij publiceerde verschillende grotere onderzoeksrapporten, en een groot aantal artikelen/blogs in verschillende vakbladen en via social media.

De spreker.

Hans groenhuijsen - spreker

Hans is uitdagend en scherp, kritisch en inspirerend. Hij spreekt over de grote trends in de wereld, over de grote thema’s zoals innovatie, transitie, crisis en perspectief, politiek en economie.  Hij is soms de beschouwer en soms de verteller, vanuit zijn ervaring en vanuit de actualiteit en de praktijk van alledag.

Hij schetst  niet alleen de grote trends en issues in de wereld, maar hij kan ook vanuit deze brede context inzoomen: van plaatjes en praatjes naar inzicht en uitzicht, van theorie naar praktijk.

De thema’s.

Deze thema’s (meestal een selectie hieruit)  dienen als kapstok, en kunnen ingevuld worden op een manier die past bij gelegenheid, publiek, en doel van de meeting. Natuurlijk is ook volledig maatwerk mogelijk:  qua inhoud en stijl, meer of minder interactie met publiek, serieuzer of meer onderhoudend, werkend met stellingen e.d.

De 4 thema’s zijn:

  • Automotive, “a convincing case”
  • Innoveren, veranderen
  • De TIJD: toekomst, heden, verleden
  • Grote transities.

De tijd

Het heden is de springplank naar verleden en een maakbare toekomst.

Convincing case/auto:

De auto is geen ding maar systeem, is het probleem maar ook de oplossing.
Innoveren

Innovatie:

Vernieuwen op alle fronten.
Innoveren is een werkwoord.

Transities:

Pessimisme/crisis of optimisme/beter?
Kleine stapjes of grootse plannen?

Dagvoorzitter.

Eigenlijk is het simpel: een spreker spreekt, en een voorzitter zit voor. Maar dat kan variëren.

Een voorzitter regelt soms alleen de vaste onderdelen: openen, aankondigingen, afsluiten. Het kan ook gaan om een inhoudelijk verhaal als aftrap, om het leiden van discussies, het formuleren van stellingen en de stemming daarover. Soms wordt van een voorzitter een sterk inhoudelijke en organisatorische inbreng gevraagd: de onderwerpen, de sprekers, de opzet, programmering en draaiboek.

 

 

Moderator.

Hans Groenhuijsen natuur en milieuAls moderator ben je, op gepaste afstand, de leider in een gesprek.

Met inhoudelijke betrokkenheid, de discussie (het proces) bewakend, met een scherp oog voor mensen en interactie, voor doelen en resultaat.
Een moderator geeft op een uitgebalanceerde manier (bege)leiding aan een meeting, een gesprek of discussie.
Vaak gaat het om kleinere groepen: directies, commissarissen, management teams etc. Zo’n meeting kan allerlei vormen aannemen: brainstormsessies, vergaderingen met (deels) een duidelijke agenda en uitkomst, strategiemeetings.