De Corona-crisis maakte het misschien allemaal wat zichtbaarder. En misschien zullen we later zeggen dat deze crisis een keerpunt was, de aanzet tot grote veranderingen.
Maar de discussie over hoe we onze samenleving, ons huishouden (het Griekse woord Oikos zit in de term “economie”),  willen regelen is natuurlijk zo oud als de mensheid.

De (vrije) markt als regelend systeem is dominant, en volgens velen objectief gezien het allerbeste denkbare model, maar is ook politiek en ideologisch geladen.

Past dat marktmodel bij de wereld in de 21ste eeuw ? Draagt het bij aan welvaart en welzijn, biedt het de ruimte aan grote veranderingen die we moeten realiseren op het gebied van klimaat, energie, mobiliteit etc. ? Is de markt in staat om kosten en baten juist te waarderen?

Moeten we het model behouden maar hier en daar wat spelregels aanpassen, corrigerende mechanismes inbouwen ? Of  is het model toe aan vervanging ?
Wat is dan de betekenis van de data-revolutie, van Artificial Intelligence?  Wie of wat bestuurt er straks, wie controleert, en wat betekent dat voor onze vrijheid, voor onze manier van leven ?

Daar begint het in ieder geval, met die menselijke maat.

Kennis Blogs in dit thema:

No posts yet.