Innovatie gaat vaak over technologie, grote successen. Maar innovatie gaat verder, en heeft betrekking op organiseren, besturen, samenleven. Innoveren gaat over een eindproduct maar ook over de weg daarnaar toe. Maar hoe doe je dat, innoveren? wat maakt je succesvol?
Technologie pusht verandering, de markt wil vernieuwing, en de wereld vraagt om oplossingen van grote vraagstukken rondom energie, klimaat, welvaart en welzijn. Deze drie krachten versterken en versnellen elkaar.
Innovatie is daarmee niet alleen een kwestie van techniek en “hardware”, maar heeft ook betrekking op organisatie, bestuur, samenleven. Innoveren gaat niet alleen om het resultaat, het eindproduct. Innovatie gaat ook over de weg daarnaar toe, het proces.
Verandering is een "ding", veranderen is een werkwoord. Veranderen is leuk, spannend maar ook lastig. Dat vraagt om anders en dwars denken, om innoveren, om samenwerking en draagvlak. Veranderen en innoveren kunnen lastig zijn, worden ervaren als verstoring. Maar er ontstaan ook mogelijkheden om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen, dingen beter en slimmer te doen, om een betere wereld te bouwen. Geloof in maakbaarheid, in mogelijkheden om te verbeteren, hoort daarbij. Realiteitszin is evenzeer een must. Samenwerking en partnerships vormen in toenemende mate het juiste antwoord op snelheid en complexiteit van de markt en marktvraag. Fusies en overnames zijn belangrijke strategische opties.
We denken vaak aan grote namen en succesverhalen, maar veel mooie innovaties blijven onder de radar. Wat kunnen we leren van die successen, van de mislukkingen?
Innovatie is er in soorten en maten: gericht op meer efficiency, op het verbeteren van het bestaande, en soms op de grote baanbrekende disrupties.
Hoe kan je innoveren? waar moet je op letten? Hoe zorg je dat jij op tijd bent en niet ten onder gaat, te traag en te lui wordt? Waar haal je de inspiratie en de inzichten vandaan als je gaat innoveren? Wat zijn de succes- en faal-factoren bij innovatie?
- Links, rechts, of door het midden ? Nederland kiest ?
- Verkiezingen, optimisme en pessimisme : bijziendheid in moeilijke tijden.
- Er is GEEN klimaatprobleem.
- Ik een klimaatprobleem ? Hoezo ?
- Overgewicht ? doe er wat aan, ook als het over je auto gaat.
- Klimaatvraagstuk ? Wat is hierop uw antwoord ? JA.
- Overshoot day 2023 : mag ik 3,6 aardbollen?
- Klimaatprobleem is communicatieprobleem ? (deel 3)
- Klimaatprobleem = communicatieprobleem ? (part two).
- Klimaatprobleem = communicatieprobleem ? (part one).
- Klimaat : verzekeren wordt een kunst, deel 2.
- Klimaat : verzekeren wordt een kunst, deel 1.
- Het klimaat : zien, kijken, afzien ? Deel 6 : klimaatvraagstuk gaat over kansen en gokken, winst en verlies.
- Het klimaat : zien, kijken, afzien ? Deel 5 : over symboliek, recht en krom, stereotypen ….
- Het klimaat : zien, kijken, afzien ? Deel 4 Over de speltheorie, dagkoersen, risico’s, placebo en verleiding.
- Het klimaat : zien, kijken, afzien ? Deel 3 (in een serie van 6) : over groepsdenken, optimisme en andere vooroordelen.
- Het klimaat : zien, kijken, afzien ? Deel 2 (in een serie van 6) : over zelfoverschatting, framing, en waardering van kosten.
- Het klimaat langs de meetlat (januari 2019).
- Het klimaatakkoord : zoek de balans (september 2018).
- De feiten ? Klimaat ? Welk klimaat ? (januari 2019).
- Klimaat en kunst van het argumenteren (januari 2019).
- Het klimaat : zien, kijken, afzien ? deel 1 (in een serie van 6) : Bijziendheid over : (on)gelijk, feiten, meningen, informatie.
- “MEER WEL”, over meer doen en een beter Nederland.
- Over stikstof : Rekent u even mee ?
- Stikstof oplossen? Stik maar.
- Stikstof oplossen? Stik maar. N = stikstof = Nitrogen=…..
- De verbrandingsmotor : to be or not to be.
- Politiek, klimaat, politiek klimaat.
- Stikstof ? Wij zijn ook tegen…
- De toestand van de wereld is een sommetje: Earth Overshoot Day (EOD).