In verhalen over de auto van de toekomst gaat het al snel over plaatjes van steden en wegen in de toekomst met tinten blauw en grijs, kennelijk ervaren als kleuren die horen bij die toekomst waarin overigens vaak nauwelijks mensen zijn getekend. Meestal is ook die auto van de toekomst voorzien van 4 wielen, raampjes rondom, 4 portieren etc.; lekker futuristisch denk je dan.
Die auto van nu en van de toekomst is niet een ding op zich, maar is ingebed in een systeem, eigenlijk in meer systemen. Kort door de bocht (in volgende blogs nog meer aandacht hiervoor) gaat het om systemen die ieder voor zich en onderling samenhangend sterk veranderen. Denk aan de energie die nodig is voor aandrijving, denk aan materialen (sterk, licht, niet vervuilend), denk aan “digital” (gemakshalve maar even de aanduiding voor hard- en software, AI, data data), de infrastructuur en (openbare) ruimte, het complete multimodale mobiliteitssysteem.
Nog belangrijker: de auto is verbonden (connected) met de rest van de wereld, data worden continu uitgewisseld. En, dat klinkt paradoxaal, die connected car is in een aantal opzichten autonomer, niet meer afhankelijk van derden en van die ene bestuurder, maar gaat autonoom door het leven. De auto wordt in toenemende mate verbonden met de omgeving en bestuurd door “big brothers”, maar de mens raakt steeds meer geïsoleerd in zijn cocon; weliswaar in staat om in de vrijgekomen tijd content te consumeren en te communiceren met anderen.
Waar blijft de mens? De auto kan inmiddels zonder dus. Voor allerlei functies en handelingen waar in het verleden een mens nodig was, kan de auto zonder. Dat heeft een enorme impact. Het vereist veel nieuwe technologie, software en connectie. En het onderscheid in de auto tussen bestuurder en passagier vervalt; iedereen is passagier. Waar in het verleden voor de bediening van de auto een hele set nodig was aan pedalen, knoppen, schakelaars, lampjes, metertjes, schermpjes en natuurlijk een stuur, wordt de auto een stuk “leger”, eenvoudiger.
De vrijgekomen tijd kan besteed worden aan al die activiteiten die we nu half-en-half binnen de cocon/auto al uitvoeren: werken, bellen, muziek luisteren, slapen, eten, vergaderen, en allerlei andere bezigheden. We kijken niet meer naar de omgeving, de wereld waarin we rijden. Dat was ooit, rijdend door de USA, het beeld: je reed door een omgeving die je kende uit films, met alle bekende plaatjes, en beelden. Je voorruit was als het ware het (projectie) scherm waardoor je naar buiten keek, naar een film waarin jijzelf reed. We kijken nu naar een superscherm dat dient als beeldscherm (en als interface met je auto en met de omgeving); waarbij je dus letterlijk kijkt naar een beeld, een reflectie van de werkelijkheid buiten.
De auto kan worden gereduceerd tot een bescheiden en simpel voertuig van A naar B, maar kan ook een, zo mogelijk meer dan nu, nog luxer meer volgehangen voertuig worden. Het lijkt me waarschijnlijk dat de auto voor veel consumenten enerzijds een noodzakelijk ding blijft om je te vervoeren (vooral daar waar gedroomde systemen niet de ideale oplossing zijn), vaak een onderdeel van een groter complexer mobiliteitssysteem.
Anderzijds zal die auto, wellicht nog meer dan nu, een begeerlijk ding zijn: mooi om te zien, een zaak van goede smaak, een middel om je te manifesteren en je imago te versterken, je te onderscheiden etc. En daarvoor zal die buitenkant van groot belang zijn en blijven, maar zal dus in toenemende mate dat smaakvolle design-interieur een belangrijke “buying reason” zijn. De binnenkant wordt (nog) belangrijker.
Ontwerpen van auto’s wordt meer dan ooit een combinatie van disciplines, van verschillende invalshoeken: een diversiteit in technologie als het gaat om constructie, productie, digital, om materialen/componenten, energie en footprint. En het is een samenspel met politiek en regelgeving, met de wetmatigheden van de economie en van concurrentie, met sales en marketing, en uiteindelijk met….de consument.
En uiteindelijk voor de ware liefhebber de stelregel: “a thing of beauty is a joy forever”. Veel plezier met ontwerpen, …. en rijden.
Deze blog is er eentje in een reeks van blogjes over technologie, mobiliteit, de consument, de toekomst, over design.
Hans Groenhuijsen, 21 mei 2025.
T 06-52 58 95 85
M hans@hansgroenhuijsen.nl
I https://www.hansgroenhuijsen.nl
Linked https://www.linkedin.com/in/4fieldshansgroenhuijsen/\
. Wekelijks mijn blog ontvangen? Meld je aan via “aanvraag artikelen” op
https://www.hansgroenhuijsen.nl/inschrijven-kennisblogs/
. ©alle rechten voorbehouden Hans Groenhuijsen, 2025.
. Alle artikelen en blogs, zie: https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/ o.a. over mobiliteit, “the car of the future”,
over de grote trends, over innovatie en veel meer
. Afbeeldingen: Pixabay en Hans Groenhuijsen.