Convergentie, deel 2 : het klinkt zo mooi.
1.Wat is convergentie?
Technische convergentie is het bundelen/samenkomen van niet aan elkaar gerelateerde technologieën. Dat kan doordat verschillende ondernemingen/sectoren met elkaar gaan samenwerken; of een onderneming bundelt binnen eigen bedrijf die verschillende technologieën, kan zelfs de complete R&D voor haar rekening nemen. In veel gevallen zijn het toch die aanvankelijk niet aan elkaar verwante bedrijven die elkaar geleidelijk naderen, samen gaan werken, allianties vormen; waarbij ieder zijn eigen unieke competenties blijft inzetten.
In de economie is convergentie lang gezien als het op een aantal economische kengetallen naar elkaar toegroeien van afzonderlijke landen. Elk land (elk machtsblok) kent zo zijn sterktes, bijvoorbeeld op het gebied van grondstoffen, onderdelen, eindproducten, bepaalde speerpunt- sectoren.
Als het gaat over technologische convergentie wordt al snel geroepen dat dit de kern vormt van de 5e industriële revolutie. Dat klinkt gelijk spannend en serieus. In ieder geval volgen revoluties elkaar steeds sneller op, wordt de reikwijdte steeds groter: mechanisatie rond 1780; massa-assemblage, elektrisch vanaf 1870; automatisering 1970; IoT, digital, netwerken NU; high tech, AI, robotics, advanced ioT staan voor de deur. Meer en meer wordt onder de vlag van 5e revolutie een nieuwe dimensie toegevoegd: welvaart, welzijn, “a better world”. Vraag lijkt wel of dit echt doorzet, of geschaard kan worden onder de noemer “maatschappelijk gewenste tekst” en window dressing.
- it’s a global world.
Mondialisering is een proces dat al lang gaande is; Covid etc. liet ook de zwaktes van zo’n global economy zien. Afzonderlijke landen, maar ook de grote machtsblokken (USA, EU en China) worstelen met import/export en dus overschotten en tekorten, laten ruimte aan de ander als die specifieke kennis, capaciteit, lage kosten etc. meebrengt. Maar ondertussen tekent zich wel af waar het de komende decennia om draait in de economie; en dus wil elk blok zoveel mogelijk in eigen huis /binnen de eigen invloedssfeer ontwikkelen en beschermen. En dat betekent dat je dan complete sectoren en supply chains onder controle moet hebben. Zo gaat convergentie steeds meer lijken op “copy-paste”, iedereen doet een beetje hetzelfde, maar probeert vanuit die “me too” positie nog ergens onderscheidend te zijn en te differentiëren. Het spanningsveld tussen enerzijds hetzelfde doen als alle anderen gisteren en vandaag doen, maar tegelijk je onderscheiden door te maken wat morgen en overmorgen relevant wordt (mede door eigen performance, de bekende push) is een bekend probleem, of eigenlijk een dilemma, in de economie.
- cars and automobiles.
De opkomst van China in de automotive, en de worsteling binnen de Europese auto-industrie illustreren dat mooi. Voortbouwen op succes uit het verleden, behoudzucht, angst om te kiezen, de terreur van de aandeelhouder (en de eigen bestuurlijke top). De beruchte “legacy” (oude kennis, systemen, paradigma’s) waar bedrijven trots op waren, blijkt een belemmering voor de toekomst, voor continuïteit. Daarbij ligt de vraag op tafel, als we het hebben over die autootjes, hoe we de bijbehorende industrie nog moeten kwalificeren. Er treedt een “Blurring” van domeinen op. Hebben we het over auto’s of (auto)mobiliteit, over de auto als gesloten entiteit of als onderdeel van een groter systeem (vol met data, communicatie etc.), is de auto een onderdeel van een SMART constellatie: smart car, smart mobility, smart city, smart home/work, big data? Het antwoord tekent zich wel af.
- convergentie en innovatie: oorzaak en gevolg?
Convergentie wordt vaak beschouwd als grote innovatie op zich. Dat is maar de vraag. Convergentie, juist ook in technische en economische zin, is van alle tijden. Convergentie versnelt innovatie maar ik denk dat het omgekeerde ook waar is. Innovaties schreeuwen om convergentie om uiteindelijk succesvol te worden. Innovatie en convergentie gaan meer en meer hand in hand, en worden versterkt door groeiende potentie van technologie, integratie en synergie. Concurrentie jaagt dit verder aan en uiteindelijk doet de vraagzijde van de markt haar werk.
- convergentie lekker belangrijk?
Het gaat over concurrentie, over een titanenstrijd, wie wint/overleeft? We kijken naar het succes van het China “model”. De relatie met global issues tekent zich af: machtsverhoudingen, schuivende panelen, power game. Alles wordt een wedstrijdje “armpje drukken”, alles is een spel, een markt, een deal. Covid liet al de zwaktes in de economie en wereldpolitieke arena zien, fundamentele problemen waren al langer zichtbaar. En het gedoe wereldwijd wordt niet minder. Wordt Europa een toeschouwer (op de 2e rang) van de strijd US-China?
Dit was deel 2 in een serie van blogs over convergentie, innovatie, economie en crisis. Meer blogs de komende weken.
Hans Groenhuijsen, 28 februari 2025.
T 06-52 58 95 85
M hans@hansgroenhuijsen.nl
I https://www.hansgroenhuijsen.nl
Linked https://www.linkedin.com/in/4fieldshansgroenhuijsen/
. Wekelijks mijn blog ontvangen? Meld je aan via “aanvraag artikelen” op https://www.hansgroenhuijsen.nl/inschrijven-kennisblogs/
. ©alle rechten voorbehouden Hans Groenhuijsen, 2025.
. Alle artikelen en blogs, zie: https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/ o.a. over mobiliteit, “the car of the future”, over de grote trends,
over China, Europa en de USA, over innovatie en veel meer