Deel 6 in de serie over “convergentie”.
Als het gaat over China hebben we het over “het systeem”. Sprekend voorbeeld. Huawei biedt een auto, de Maextro s 800, een auto van bijna 5,5 meter lang dus het formaat slagschip; een auto uitgevoerd met een skyroof met maar liefst 3 grote schermen, een auto die op level 3 autonoom kan rijden. En dan het prijskaartje: tja, we zijn gewend aan goedkope Chinese auto’s maar dit is een uitzondering: deze Huawei gaat kosten richting de 150.000 euro. Terwijl Chinese automerken al enige tijd bezig zijn om auto’s met een eigen gezicht te maken plus aantrekkelijk voor de Westerse markt, is in dit geval de aloude Chinese kopieerkunst naar een nog hoger niveau gebracht. Een beetje knoflook, wat gember en een vleugje Rolls, Maybach en Mercedes.
Het sluit overigens wel aan op een hele bekende tendens in de Chinese markt aan de consumentenkant: Chinese consumenten willen, als het gaat over elektronica en over gadgets, echt alles maar dan ook alles, en volgens de laatste stand van de techniek. Wat kan, dat moet er ook in. Huawei laat dus zien, misschien een beetje een showcase, dat zij heel goed in staat zijn om een combinatie te maken van auto’s, wielen, elektrificatie, connectiviteit, autonoom rijden, hightech en een ongelooflijke hoeveelheid luxe.
De kracht van het systeem.
Genoeg over exotische auto’s, terug naar de auto voor de gewone man. Daar zitten de volumes, daar zit de concurrentie, daar zit ook de lokale vraag. Spottend zeggen we wel eens als iemand een leuk plan heeft: “droom verder”. Dat deed Wang Chuanfu, hij droomde niet alleen maar bouwde die droom, realiseerde hem: BYD, Build your Dreams. Een fabrikant die eind vorige eeuw nog bezig was met batterijtjes maken, daarna de stap maakte naar grote batterijpakketten ten behoeve van elektrificering van auto’s. De logische gedachte daarna was om dan maar een auto om zo’n batterijpakket heen te bouwen, en nu dus een internationale topper.
In allerlei sectoren in China zien we zo’n systeembenadering, waarbij alles wat nodig is om bijvoorbeeld een auto met succes te ontwerpen, te bouwen en op de markt te zetten, met elkaar verbonden is. Het Chinese besturingsmodel regelt veel en top-down, maar kennelijk zit op provinciaal en stedelijk niveau en in afzonderlijke sectoren, de nodige ruimte en flexibiliteit, soms een bijna zichzelf besturend mechanisme (je zou bijna zeggen de beroemde “Invisible Hand”).
Denk even rondom die auto aan de grondstoffen die nodig zijn voor het maken van een auto en vooral van dat batterijpakket, de productie van die batterijpakketten, het ontwikkelen en bouwen op grote schaal van auto’s met die elektrische aandrijving, de enorme hoeveelheid technologie die in die auto’s wordt gesleuteld, ook als het gaat over luxe, comfort, autonoom rijden, over fun en entertainment, over connectiviteit. Al laat 20ste eeuw ontving China met min of meer open armen westerse fabrikanten, die graag auto’s kwamen verkopen en ter plekke bouwen; joint venture constructies zetten tegelijk de deur open naar al die Westerse kennis, technologie en mensen.
De wet van de stimulerende achterstand.
De wet van de remmende voorsprong deed zijn werk: het Westen verloor haar dominantie. En tegelijk werkte de Wet van de versnellende achterstand: China nam de koppositie over, vooral met EV’s. De auto met verbrandingsmotor werd verbannen resp. weggepest.
Technologie, en dan vooral alles wat high tech is, vormt een key asset. We hebben het altijd over Amerika als dat grote lichtende en nog steeds dominante voorbeeld. China heeft natuurlijk haar eigen Silicon Valley rondom een stad als Shenzhen. Interessant in de veranderende verhoudingen in de wereld, waarbij Europa deels het nakijken heeft. Ook China zal overigens last krijgen van handelsbelemmeringen, minder toegang tot high end technologie uit het Westen etc.
Als het gaat over communicatie, over mobiele telefonie, over digitalisering, AI, etc. heeft China gewoon veel in huis. Ze zijn heel goed in het op massale wijze wegzetten van producten en diensten, binnenslands maar zeker ook buitenslands, via een aantal heel erg grote internetaanbieders met al hun ”made in China” spul.
De politieke en daaraan nauw verwante militaire en economische macht doet zich al langer gelden via Het Belt and Road Initiative. China pakt de grote logistieke netwerken (weg en spoor en scheepvaart plus havens), “koopt” (politieke en economische) invloed in landen in Azië, Afrika, Zuid- en Midden-Amerika. China bouwt fabrieken, denk aan de auto-industrie, in bijvoorbeeld Midden- en Oost-Europa en Midden/Zuid-Amerika.
The world according to Donald?
Hoe het spel gespeeld zal worden sinds het aantreden van het zwarte front in the White House en omstreken, is nog onzeker. Wat gaan we bouwen? Auto’s, tanks, munitie, Big Tech? Wie zijn onze vrienden? Hoe pakt de tarievenoorlog uit? Zijn we in staat als Europa onze positie te versterken, onafhankelijker te worden? Het convergentiespel krijgt een wending; het gaat meer lijken op divergentie, het doorbreken en verstoren van een complex aan handelsbetrekkingen, afhankelijkheden en verregaande arbeidsverdeling. Ik moet even denken aan die Chinese muur. Die houdt eigen volk en kracht binnen, en houdt de vijand buiten. Nog niet zo gek bekeken misschien.
Hans Groenhuijsen, 7 april 2025.
T 06-52 58 95 85
M hans@hansgroenhuijsen.nl
I https://www.hansgroenhuijsen.nl
Linked https://www.linkedin.com/in/4fieldshansgroenhuijsen/\
. Wekelijks mijn blog ontvangen? Meld je aan via “aanvraag artikelen” op
. ©alle rechten voorbehouden Hans Groenhuijsen, 2025.
. Alle artikelen en blogs, zie: https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/ o.a. over convergentie maar ook over
mobiliteit, “the car of the future”, over de grote trends, over China, Europa en de USA, over innovatie en veel meer
. Afbeeldingen: Pixabay en Hans Groenhuijsen.