Tesla is vaak in het nieuws, Musk zelf op zijn minst net zo vaak. Gaat het goed met Tesla ?  Ja, hoewel…., Nee, maar…..
Hoe dan ook, het bedrijf liet van zich horen, evenals de andere  aan Musk gelieerde ondernemingen.
Altijd in het nieuws, altijd ambitie : klimaat, EV, veilig, convenience, kunstmatige intelligentie…..

Cijfers, cijfers.

Toch maar even wat cijfers, maar bedenk dat succes en kracht van een onderneming slechts ten dele kunnen worden afgeleid uit die cijfers. Onlangs werd het 3e kwartaal afgesloten. Productie van de model-3 en model-Y ging t.o.v. 2022 met zo’n  20% omhoog, en de aflevering van deze “goedkope” modellen met zelfs 29%. Voor de dure premium-modellen, de S en de X, ging de productie onderuit met 31% en de aflevering met 14%. De lager geprijsde auto’s vormen sowieso het grootste deel van de productie en omzet van Tesla, meer dan 90%. De eerste 3 kwartalen van 2023 verliepen teleurstellend, aantallen bleven achter bij de verwachtingen en doelstellingen. Het 4e kwartaal moet heel erg veel goedmaken.  Dan komt Tesla uit op zo’n 1,8 miljoen auto’s. Musk (wie kent hem niet ?) heeft als doel 20 miljoen auto’s in 2030.

Een power player.

Is het kommer en kwel daar bij Tesla ?  niet echt. De omzet is toch nog zo’n 13% boven 2022. In alles zit Tesla in de buitencategorie. Had je maar belegd in Tesla-aandelen, denk je dan.  De total return op het het aandeel ligt ergens rond de 40% over een periode van 12 maanden. Over een 5-jaars periode is dat net iets meer dan 900%. Stel dat je kocht voor 100, dan is dat na 5 jaar dus 1000. Dan de market cap, wat is de tent waard ? Tesla doet dat “wel aardig” met rond 750 miljard dollar. Er zijn bedrijven die daar nog ver bovenuit steken, Apple doet bijna het viervoudige, Microsoft 3,5 keer. Maar als je Tesla wilt zien als automaker (maar ze zijn dus meer en meer wat anders) dan is het wel een feest. Noem een automerk en ze zijn een dwerg, vergeleken met Tesla. Toyota met 260 miljard, Mercedes met 72, BMW met 67, GM met 47, Ford met 45. Prettige wedstrijd dus.

Prijspolitiek : Wat kost zo’n Tesla ?

Pittig geprijsd die Tesla’s,  maar dan heb je ook wat; dat is altijd het verhaal. Maar Tesla verraste de markt tot tweemaal toe. Begin 2023 ging de prijs omlaag, en in november nog eens.
In januari ging de Model 3 met 7000,- omlaag  en de Model Y met 3000 naar 47.000. daar ging nog eens 2000 van af in november. Bovendien kwam de prijs daarmee onder de subsidiedrempel en kon de Tesla-koper nog eens 3000,-subisidie vangen. Musk als Sinterklaas of Kerstman of als dorpsgek ? nee dus. Tesla zag de tegenvallende cijfers in verkoop en wil (en moet) blijven scoren. Concurrentie zit niet stil, vanuit Europa maar zeker ook vanuit China. De al genoemde subsidie  is nog een plusje. Tesla schuift hiermee al met al op in de markt van vooral toch premium naar meer massa=kassa.  Daar wordt de strijd wel gestreden met goedkopere Chinese en andere Aziatische EV’s maar ook met kleinere auto’s van Europese makelij : de Citroen C-3, Dacia Spring, Fiat Panda, Renault Twingo, VW ID2. De volumemarkt kan Tesla gewoon niet laten liggen. Met de bestaande duurdere modellen en met bijvoorbeeld de nieuwe Cybertruck blijft Tesla tegelijk een positie claimen in de bovenkant van de markt.  En voorzichtig zou je ook kunnen zeggen dat auto’s weliswaar belangrijk blijven maar dat Tesla zich meer zal manifesteren als high tech player met de auto als een van de  dragers/media etc. Deze “prijsoorlog” had en heeft flinke impact. Mensen die al eerder een Tesla kochten zijn boos en voelen zich gen…id, pardon benadeeld. Zakelijke partijen zagen en zien effecten op de restwaarde van Tesla’s (een leasemaatschappij schrijft af op die nieuwwaarde, maar als de nieuwprijs daalt, dan zakt de restwaarde dus de prijs als occasion).

De low end car, de 25000 euro auto.

Daar heeft Tesla het al lang over. En nu gaat ie komen, geproduceerd bij onze Oosterburen, regio Berlijn. Zoals eerder genoemd, storten alle fabrikanten zich op dit marktsegment. Kosten van batterijen zijn sterk gedaald, capaciteit is toegenomen, de vraag vanuit de consument neemt toe, vooral naar wat kleinere en beter betaalbare auto’s voor de vaak wat kortere afstanden, de kleine portemonnee etc., en overheden pushen richting elektrificering en weg van fossiel. De “model 2” is dus in aantocht zo lijkt het.

Big is beautiful.

Lijnrecht daar tegenover hebben we de Cybertruck; die wordt al jaren aangekondigd maar nu is ie er dan. En hoe. Menig Leopard 2 of Sherman tankcommandant zou er jaloers op zijn. 5,08 meter lang en maar liefst 2,2 meter breed, een gewicht van goed 3100 kg., een laadvermogen van  ruim 1100 kg., best wel snel naar de 100 km. in 2, 7 seconden, een range van boven de 500 km. (hoewel daar wel wat twijfel over is).  Oh ja, en 15 speakers en een beeldscherm van 18,5 inch, en een RVS buitenkant. Naar Europese maatstaven een wat excentrieke (of knotsgekke) auto, maar hij past in  de reeks Amerikaanse goed verkopende gas guzzlers, de Ford F150 lightning of de Chevy Silverado.

Verder nog wat ?

Nog wat kruimels dus rondom het fenomeen Musk. Twitter, of X, ging in waardering van 44 naar onder de 20 miljard. SpaceX deed even bijna 100 lanceringen. Starlink heeft 5000 satellieten aan een virtueel draadje. En we hebben nog Neuralink en the Boring Company.

Hans Groenhuijsen, 12.12.2023.

Andere blogs over Tesla en meer :

https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/model-y-or-model-t-elon-or-henry-tesla-or-ford/

https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/op-naar-het-vierde-lustrum-van-tesla/

https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/tesla-een-mooie-toekomst-voor-zich/

https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/het-bewegelijke-tesla-mobiliteit-op-de-weg-volatiliteit-op-de-beurs/

https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/tesla-verlaat-wall-street/

. wekelijks mijn blog ontvangen ? Meld je aan  via “aanvraag artikelen” op 
https://www.hansgroenhuijsen.nl/inschrijven-kennisblogs/

 

. ©alle rechten voorbehouden Hans Groenhuijsen, 2023.

 

T                06-52 58 95 85
M              
hans@hansgroenhuijsen.nl
I                 
https://www.hansgroenhuijsen.nl
Link           
https://www.linkedin.com/in/4fieldshansgroenhuijsen/