N = stikstof = Nitrogen=…..

We zijn voorlopig wel even van de straat met dat stikstofdossier , een soort menukaart : N of NOx (stikstofoxide) of NH3 (ammoniak);  de agrarische sector of de bouw of de auto of…?  We zagen het onderwerp al in een eindeloze stroom publicaties, onderzoeksrapporten, politieke pamfletten; en het kwam voorbij in de kabinetsformatie, in de maatschappelijke onrust over het probleem en de oplossing, de sussende woorden van troubleshooter Remkes, en nu in de “discussies” naar aanleiding van de recente verkiezingen en de winst daarbij van BBB, gedoe in de coalitie, en andere ellende. Meer en meer gaat de inhoudelijke discussie naar de achtergrond, maar wordt het een strijd. Een strijd tussen stad en platteland, elite en volk, veel verbaal geweld en veel (quasi)ideologie, een strijd tussen specialisten over sommetjes, getallen, bedragen, nut en noodzaak.  De inhoud is soms ver te zoeken, het wordt meer een wat plat drama; het gaat over onmacht en onvrede, over frustraties, over belangen. De inhoud is exit, het drama en het ritueel overheersen. Meningen, standpunten, keuzes zijn vaak subjectief, slecht of niet onderbouwd, en worden gevoed door onwrikbare overtuigingen en emoties .Dat is allemaal niet uniek in discussies en besluitvorming, maar het neemt hier wel serieuze vormen aan.

Van alles wordt tot geloofsartikel, tot de kern van ons mens zijn gebombardeerd, als essentieel onderdeel van onze diepste overtuigingen, en is daarmee onwrikbaar en belemmert besluitvorming en uitvoering. Het is een veeg teken als het niet meer gaat over inhoud, niet meer willen praten over een oplossing maar vooral bezig zijn met de rest van de wereld de maat te nemen, oeverloos te neuzelen over elkaars woordkeuze, stijl of bubble. En dan gaat het niet meer over de inhoud maar vooral over de vorm, over associaties, over beleving, over emoties. Allemaal prima en menselijk, maar graag wel met mate. Standpunten die worden gevoed door nostalgie en romantiek over hoe het was, maar ook door expliciet conservatisme (alles moet blijven zoals het is/was), standpunten en een wijze van politiek bedrijven die horen bij een werkelijkheid die steeds meer achterhaald lijkt : visieloos gerommel in de marge, de belofte dat  de grote issues nu echt en snel en met urgentie worden aangepakt waarna diezelfde problemen worden weggemasseerd, verdronken in halve beloftes, bezweringsformules,  met de blik op overleven en de volgende verkiezingen, uitstelgedrag, arrogantie jegens de kiezer.

Van alles en iedereen vindt zichzelf weer de stem van het volk, of de roeptoeter van weer een benadeelde of juist bevoorrechte groep in de samenleving, van een onderdrukte minderheid, of van een kliek met weer een fijne eigen identiteit. Waarbij die groepen of klassen of profielen zich steeds minder duidelijk aftekenen; oude grenzen vervagen. Als er al een poging wordt gedaan om een brug te slaan, dan is de kans ook gelijk weer bijna verkeken. De ene zegt: ik zal het nog eens uitleggen, u begrijpt het niet. De ander zegt: een gesprek is OK, maar wij verklaren bepaalde onderwerpen compleet taboe; sterker nog, we willen op geen enkele manier praten over iets dat jullie als probleem zien (en wij niet) en op jullie manier willen oplossen.  Dan rest ons slechts het drinken van de beroemde kop koffie samen (of zelfs dat niet) en “the agreement to disagree”.

De politiek schudt op haar grondvesten, de coalitie vertoont ernstige scheuren, partijen likken hun wonden, het Nederlands elftal verloor van Frankrijk en eigenlijk ook van Gibraltar, en de Farce Majeure (satirisch TV programma rond 1970) voorspelling voor de komende dagen: ”Het wordt nog smeriger” staat nog steeds overeind.  Smerig verwijst dan naar de grootschalige vervuiling van onze wereld  op alle fronten, maar ook naar de manier waarop we met elkaar omgaan, de manier waarop politiek wordt bedreven. Benieuwd of in de nieuwe provinciale politieke verhoudingen oplossingen worden gevonden die houdbaar blijken; de Haagse zegen kunnen ze daar voorlopig missen.

Hans Groenhuijsen, 28 maart 2023.

.Alle artikelen en blogs , zie: https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/

. wekelijks mijn blog ontvangen ? Meld je aan  via “aanvraag artikelen” op
https://www.hansgroenhuijsen.nl/inschrijven-kennisblogs/

. ©alle rechten voorbehouden Hans Groenhuijsen, 2023.

T                06-52 58 95 85
M              hans@hansgroenhuijsen.nl
I                 https://www.hansgroenhuijsen.nl
Link           https://www.linkedin.com/in/4fieldshansgroenhuijsen/

Andere blog in relatie tot dit onderwerp:

https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/politiek-klimaat-politiek-klimaat/

https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/stikstof-wij-zijn-ook-tegen/

https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/stikstof-ga-je-mee-trekkers-kiekn/

https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/over-autos-en-koeien-over-co2-en-n2/

https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/over-tipping-points-en-kantelpunten-droom-of-nachtmerrie/

https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/overheid-en-markt-daar-moeten-we-het-maar-mee-doen/

https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/panacee-all-in-one-solution/

https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/to-grow-or-not-to-grow-that-is-the-question/

https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/probleem-en-systeem-oplossing-en-verlossing/

https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/over-klimaatprofeten-doemdenkers-dagdromers-believers-en-ontkenners/