De crisis en de panacee.

de ideale all-in-one solution (aliexpress)
de ideale all-in-one solution (Aliexpress)

 

Over de crisis, de verzameling crises, lopen de meningen uiteen (zie vorige blogs). Over de oorzaken uiteraard ook. Dan kan je er op wachten: over de oplossingen raken we niet uitgepraat. We gebruiken graag grote woorden, krachtige termen: great reset, systeemcrisis, degrowth etc. Toegegeven, het is ondoenlijk om een samenhangende lijst met oplossingen en acties te formuleren; vooral als we daaraan eisen stellen zoals draagvlak, haalbaarheid, financierbaarheid, en natuurlijk  bijdragend aan een oplossing. We houden wel van lekker complete all-in-one solutions, maar vaak werken ze niet echt. Wat zouden we het graag zien : de panacee, die ene superoplossing die aan alle problemen een eind maakt;  die ene theorie of redenering of om mijn part politieke overtuiging die ons verlost van het kwade. Toch die Great Reset onder leiding van hogepriester Schwab ?

Problemen te over: CO2, natuur/biodiversiteit, uitputting aarde, grondstoffen, energie, stikstof, water, plastic, vrede en veiligheid, welvaart(verdeling), gezondheid.  Andere routes en dogma’s kwamen in een  vorige blog al langs : keihard doorgaan met economische groei, groene groei, “ont-groeien” etc.

 

Crisis in/van/door het systeem ?

         Panacea, godin van de geneesmiddelen

Systeemcrisis ? wanneer is daar sprake van ? als er veel verschillende crises tegelijkertijd opdoemen, of als de ene crisis een volgende crisis triggert ? Of zit het systeem in het feit dat één superoorzaak deep down uiteindelijk een reeks crises veroorzaakt ? Of zit die crisis in ons hoofd ?  Wordt een al sluimerende crisis plots zichtbaar door een mega-event, bijvoorbeeld Covid ? Gaan onzekerheid en angst aan de haal met onze waarneming ? als  wij onszelf een beetje “crisis” voelen, als de media bol staan van de crisisverhalen, dan zal het dus wel crisis zijn; en is dat de aanzet tot een echte crisis.
Maar nu de positieve kant, de systeemoplossing: het is toch logisch dat met oplossingen dezelfde wetmatigheden gelden  als met de problemen ? Dus als ik één crisis oplos, dan werkt die oplossing verder door en draagt bij aan de oplossing van crisis nummer 2 en zo verder, en gaan we geleidelijk geloven in de oplosbaarheid van dat crisisgedoe. Ik geef het toe, een beetje simpel om te geloven in een soort multiplier waarbij een oplossing zich versterkt doorzet in volgende oplossingen, en alleen al onze mindset leidt tot de oplossing. Nog een positivo-opmerking : de wereld heeft meer crises gekend, ook complexe systeemcrises, en daar kwamen we ook uit. Dus nu gaat dat ook lukken. Wat naïef, de vergelijking tussen crises gaat mank, maar toch.

En tot slot : de huidige crisis(een verzameling van…) hebben we eerder gezien op momenten dat de wereld op de rand staat van grote veranderingen, met een modewoord van “een grote transitie”; dus normaal, het hoort erbij.  Onzekerheid  en onrust sluipen al naar binnen, het rommelt, veranderingen zijn nog verborgen maar worden geleidelijk meer zichtbaar. Onzekerheid is  dan niet (alleen) het gevolg van een crisis, maar gaat vooraf aan en veroorzaakt in zekere zin een crisis. En als die crisis en onzekerheid zich eenmaal nestelen, dan zijn we wel even bezig om het tij te keren.

Geloof dat dit allemaal vanzelf gebeurt, met misschien hier en daar een klein duwtje, is mooi maar niet realistisch. In de aanpak van die crisis ontmoeten idealiter markt en overheid elkaar, gaan individu en collectief hand in hand. Maar daarover in een volgende blog meer.

 

Hans Groenhuijsen, 27 oktober 2022.

Wat andere blogs:

https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/to-grow-or-not-to-grow-that-is-the-question/

https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/probleem-en-systeem-oplossing-en-verlossing/

https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/over-klimaatprofeten-doemdenkers-dagdromers-believers-en-ontkenners/

https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/klimaat-energie-mobiliteit-alles-heeft-met-alles-te-maken/

https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/over-autos-en-koeien-over-co2-en-n2/

https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/stikstof-ga-je-mee-trekkers-kiekn/

. Alle artikelen en blogs , zie: https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/

. wekelijks mijn blog ontvangen ? Meld je aan  via “aanvraag artikelen” op
https://www.hansgroenhuijsen.nl/inschrijven-kennisblogs/

. ©alle rechten voorbehouden Hans Groenhuijsen, 2022.

T                06-52 58 95 85
M              hans@hansgroenhuijsen.nl
I                 https://www.hansgroenhuijsen.nl
Link           https://www.linkedin.com/in/4fieldshansgroenhuijsen/