Het klinkt zo onschuldig, zo fris en helder.  Een stapje verder en we zijn bij de waterstofbom beland, denk je en passant.; waanzinnig destructief en, wat cynisch, met veel energie. Goed, waterstof en de auto. Het is altijd goed om te blijven zoeken naar nieuwe oplossingen, en geen genoegen te nemen met de eerste oplossing die maar voorbij komt. Terwijl we al lekker druk waren met elektrische auto’s met een batterij, ging de zoektocht verder, onder andere dus naar de toepassing van waterstof. Door dat te combineren met zuurstof (in een fuel cell of brandstofcel) binnen de configuratie van een auto, ontstaat er elektriciteit. En daarmee drijf je dus de auto aan. De FCEV klonk lang verleidelijk : high tech, schoon, geen zware accu, prima range, waterstof als opslagmedium voor elektriciteit. En zo hebben we dan de FCEV ( met een brandstofcel) en  de BEV (elektrische auto met batterij), inmiddels wel bekend en in grote aantallen verkocht.

Noteer vast : We begonnen dit allemaal vooral omdat we schoner willen worden, minder of geen uitstoot. En onthoud : het gaat niet (alleen)  om de uitstoot vanuit de uitlaat, maar om de uitstoot over de complete cycle. Dus van grondstoffen tot onderdelen tot complete auto, inclusief de productie en gebruik van batterijen, tanks, fuel cells. En het gaat niet alleen om die energie(brandstof) die we in de auto stoppen (tank of batterij), maar om alle energie die daarvoor wordt gebruikt om energie ergens uit te halen, om  te produceren, te transporteren, en uiteindelijk om te zetten in de beweging van een automobiel. Daarbij kijken we bijvoorbeeld naar de brandstof-efficiency (fuel efficiency) : hoeveel van de energie die we helemaal aan het begin van dit proces erin stoppen, wordt uiteindelijk effectief omgezet in beweging ? Voor de liefhebbers : we spreken over de bron (well), de tank(tank/accu/cel), en de wielen (wheels). De efficiency van het hele proces heet dan W2W efficiency, Well to Wheel efficiency dus.

Wie is de beste en schoonste ? ICE, BEV of FCEV ?

Concurrerende technieken dus, en dat is altijd goed tot op zekere hoogte. “moge de beste winnen “. Maar er was en is meer nodig dan de beste te zijn. Succes wordt mede bepaald door een set van factoren. Ik noem er “enkele”.
Is de techniek echt bewezen en vervolgens schaalbaar naar een bruikbare oplossing in een auto en naar massaproductie ? Hoe snel kan die opschaling verlopen ? Alle schakels in de keten zijn  afhankelijk van elkaar. Wat is er nodig voor de productie aan grondstoffen, en zijn die beschikbaar (denk aan alles wat we nodig hebben om een batterij te produceren).
Wat is de impact op de auto zelf: de constructie, het gewicht, alle componenten (bijvoorbeeld een zwaar uitgevoerde waterstoftank of een enorm batterijpakket) en wat zijn de gevolgen voor veiligheid in en rondom de auto ? Waar halen we in de basis de “brandstof” vandaan ?de waterstof, of die kWh. ?
Hoe ziet dan die vul/oplaad infrastructuur eruit ? hardware, aantal locaties/stations/laadpunten ? Wat zijn de ontwikkel- en productiekosten en wat wordt het prijskaartje voor de consument ? Is een snelle daling van kosten (economies of scale) te verwachten ?
Ontstaat er breedte en diepte in het aanbod : meer merken en modellen in verschillende klassen ? Concurrenten zijn deels wat ze zijn, concurrenten dus. Maar voor de doorbraak van een nieuwe
technologie is het prettig als die door meer aanbieders wordt gedragen. Dat geeft schaal ook in de aftermarket, in de vul/laad infra etc. en leidt ook tot meer acceptatie door de markt.
Zijn er specifieke belangen (van een bepaalde industrie of een bepaald land) die de ene of andere auto dan wel technologie  pushen of juist remmen? Spelen politiek en subsidies en economische structuur een rol ? Zijn er overheden die een bepaalde technologie sterk steunen ? hetgeen bijvoorbeeld een sterke thuismarkt kan opleveren voor een fabrikant, als  basis voor verdere groei en export ?

We zouden het vergeten…. De consument.

Oh ja, en we hebben nog de consument. Wat wil die ? Als we dat nou eens wisten…  Het gaat om de aanschaf van de auto, de prijs, de subsidie; om het model, de uitvoering, de accessoires, het oog wil ook wat;  om de performance, vermogen, acceleratie, topsnelheid, wegligging. Voor de rekenaar gaat het : om de TCO, de prijs per kilometer, de restwaarde, de levensduur en daarmee dus ook om de prijs van de energie die je er in stopt, om een  zekere voorspelbaarheid van die energieprijs. het draait om gemak in gebruik, in laden/tanken; dus ook de dichtheid van het netwerk/de infra.  “Het gevoel “  is belangrijk : vertrouwen in de technologie, de fun van het rijden, het imago/de status, die kleven aan die auto (wat zegt de buurt ?) Levert jouw favoriete merk de gewenste technologie of moet ik “vreemdgaan”?

En nog even dat imago : is het voor de echte autoliefhebber een optie om te gaan rijden in een auto met een groen imago  en met een beetje een suffe (weliswaar high tech) uitrusting ? Voor de liefhebber van (excuus, ik gebruik altijd dezelfde termen)  burning rubber, veel decibellen,  veel vermogen onder de kap etc. is een zoevende elektrische auto geen optie, kom op zeg. Of we gebruiken die BEV of FCEV op een listige manier, vaak als 2e of 3e auto: kijk mij eens groen doen, ik pak die subsidie mooi even mee, altijd fijn als stadsauto of voor de kinderen. Steeds meer kan je met een EV redelijk voor de dag komen : redelijk tot goed design, prima uitrustingsniveau, schoon en zuinig, goed voor de portemonnee, prettig voor eigen geweten; passend in een geleidelijk geaccepteerde nieuwe definitie van mobiliteit en autogebruik.
Hoe dan ook, tijden veranderen. De elektrische auto is bezig met een stevige opmars vanuit het Oosten (China), de batterij lijkt vooralsnog de winnaar. Het wordt schoner, hopelijk, en beter.
In volgende blogjes meer aandacht voor  de twee grote dilemma’s : benzine of elektrisch, batterij of waterstof, en voor de “harde” cijfers. En vooruit, ook over e-fuel, de politiek, de fiscus. Eigenlijk over de hele wereld,  het speelveld als het gaat om energie, auto’s, klimaat.

Hans Groenhuijsen, 28 februari 2024.

T                06-52 58 95 85
M              hans@hansgroenhuijsen.nl
I                 https://www.hansgroenhuijsen.nl
Link           https://www.linkedin.com/in/4fieldshansgroenhuijsen/

Alle artikelen en blogs , zie: https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/

. wekelijks mijn blog ontvangen ? Meld je aan  via “aanvraag artikelen” op
https://www.hansgroenhuijsen.nl/inschrijven-kennisblogs/

. ©alle rechten voorbehouden Hans Groenhuijsen, 2024.

Afkortingen/begrippen:

BEV         Battery Electric Vehicle  =  batterij, elektrisch
CO2         Koolstofdioxide = smerig, broeikas
FCEV        Fuel Cell Electric vehicle = waterstof  en brandstofcel, elektrisch
H2           waterstof
kWh        kilowattuur = verbruik van apparaat van 1000 watt in 1 uur
OEM        original equipment manufacturer = autofabrikant
TCO         Total Cost of Ownership = wat kost het allemaal bij elkaar
Well        de bron = bron van energie
Tank        de tank (benzine) of batterij, de opslag van energie in de auto
Wheel     wielen van de auto, wiel zet energie om in rollen/bewegen

Andere blogjes over dit onderwerp op de site onder het thema “EV” : https://www.hansgroenhuijsen.nl/category/4fields/electric-vehicle/

https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/batterij-en-brandstofcel/

https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/batterij-of-brandstofcel-winst-en-verlies-of-de-beroemde-win-win/

https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/batterij-of-waterstof-wat-kost-dat-wat-levert-het-op/

https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/brandstofcel-of-batterij/

https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/de-batterij-plus-en-min/

https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/de-elektrische-auto-en-ons-brein-veranderen-goed-idee-maar-nu-even-niet/