Het is een wondere wereld…..

De wondere wereld van Titulaer.
Ver terug in de vorige eeuw hadden we Chriet Titulaer, wetenschapper, TV-presentator.
In zijn populair wetenschappelijke TV programma’s  legde hij het allemaal nog eens uit, en gaf hij ons een kijk op wat er in de toekomst allemaal  nog aan moois op de markt zou komen aan technieken, apparaten, leuke dingen voor de mensen etc. Volgens mij zag hij het vaak scherp, maar toen leek het allemaal ver van het bed. Chriet had het altijd over “een wondere wereld”.
Daar staan we nu  in 2022. Veel van wat Chriet voorspelde is uitgekomen. Maar de wereld staat niet stil, het blijft een wondere wereld. Innovaties rollen over ons heen. We hebben het over disrupties, creative destruction, Great Resets, nieuwe business modellen; het kan niet op. Grenzen verschuiven tussen het ontwikkelen/bouwen van auto’s, de hardware, de software, de functionaliteit van de auto, de balans auto/mobiliteit, data, de integratie van de auto in  ons complete bestaan (Internet of Living), bezit/gebruik.

 

 

Musk maakt het nieuws.

Dit schoot mij  te binnen toen ik (weer eens) wat artikelen las over Musk of over Tesla, of over de twee-eenheid.  Tesla gaat er weer eens vol in. Spectaculaire cijfers over 2021 kenden we al, richting de 1 miljoen auto’, een market cap die gelijk staat aan de waarde van een aantal grote concurrenten samen zoals Toyota, Volkswagen en Mercedes.  De fabriek in Berlijn (in goed 2 jaar uit de grond gestampt) draait straks 500.000 auto’s per jaar. De al vaker beloofde kleine $25.000 Tesla komt er even niet. Musk verzet de bakens, zet zwaar in op de self driving car (FSD Full Self Driving capability).

In dat verband ligt de focus op de ontwikkeling van een eigen superchip, van een supercomputer, van een futuristisch data center. En passant kondigt hij aan dat er een Tesla Bot komt, een humanoid robot. Tesla blijft sleutelen aan batterijen : de technologie, de capaciteit, de grondstoffen, de levensduur. Met Space-X wordt onze planeet omgeven met een dicht netwerk van satellieten.

De Tesla Phone.
En als klap op de spreekwoordelijke vuurpijl is nu de Tesla Phone in aantocht. De naam kennen we al de Tesla Model  Pi. De introductie zou kunnen in 2022 maar laat 2023 is waarschijnlijker. De prijs is nog een vraagteken, de schattingen lopen uiteen van 300 tot $1200. Het toestel krijgt 4 camera’s aan de achterzijde, is voorzien van solar charging. Starlink faciliteert het gebruik van het al genoemde satellietnetwerk. In de marge wordt genoemd dat communicatie vanaf Mars dan ook mogelijk zou moeten worden; Mars is al langer het beoogde reisdoel van Elon. Natuurlijk biedt deze phone een perfecte integratie met de Tesla- EV’s, en toegang tot alle functionaliteit daarvan. Musk integreert uiteindelijk ook een andere technologie in het toestel, Neuralink, waarmee een device rechtstreeks vanuit het brein wordt aangestuurd; alleen een gedachte al is voldoende om een actie in gang te zetten. En, ook leuk, het toestel faciliteert  “mining of  cryptocurrencies”.

Dan even over die Pi. De 16de letter in het Griekse alfabet. En het staat zoals we allemaal nog weten voor dat getal 3,14 (112592653…) wat we nodig hebben om omtrek of oppervlak van een cirkel te berekenen. Ik weet nog niet welke diepere betekenis Tesla aan dit symbool geeft. Je kan veronderstellen dat ze het gewoon een mooi ding vinden (zoals ook de naam Tesla en het logo). Het getal representeert ook oneindigheid of zelf irrationaliteit. Misschien begrippen waarmee Musk een verbinding ervaart

Terug naar “de wondere wereld”, soms een wereld vol met dromen en fantasie. Onderdeel van deze wonderlijke wereld is informatie. Ook valse informatie, desinformatie, mythes, fabels, leugens, fake news. Er zijn berichten (maar die zijn misschien ook weer fake) dat partijen dit nieuws de wereld in slingeren op jacht naar grote aantallen views, en naar die ene primeur, mocht Tesla alsnog met die super phone op de markt komen. Het lijkt er op dat dit verhaal over de mooie Tesla Pi Phone ergens in deze duistere wonderlijke wereld zijn oorsprong vindt. Wel een mooi verhaal trouwens, en misschien brengt het Tesla op een idee (officiële mededelingen van de kant van Tesla heb ik niet kunnen vinden; bij navraag blijft het bedrijf zwijgen).

Verder nieuws…. ?
Los van de vraag of die Pi er komt, we blijven vernieuwen.
Denk aan de gesprekken tussen Apple en Porsche. Apple is al langer bezig met de ontwikkeling van een eigen auto (hoewel ook hier vaak wordt betwijfeld of die Apple Car er echt gaat komen). Andere autofabrikanten bedankten voor de eer om die auto “samen” te ontwikkelen. Ze hadden geen trek om een soort Foxconn te worden (het bedrijf in Azië dat veel andere Apple producten mag maken) en  de eigen modellen te gaan beconcurreren. Porsche heeft een paar plussen :  een ijzersterk premium  merk, goede reputatie, ervaring met elektrisch (de Taycan), “Apple Inside”(Car play). Echt duidelijk zijn de intenties nog niet.
Sony en Honda zijn in gesprek. Sony was voor mij die leverancier van stereo-apparatuur eind jaren ’60, Honda maakte goede auto’s die hier niet maar in Amerika wel werden verkocht,  bouwde succesvolle motoren voor de Formule-1. Mooi, ze gaan nu samenwerken rondom de EV en mobility services, waarbij de productie (vanaf 2025) zal gaan plaatsvinden bij Honda.
En dan hebben e nog Volvo en Northvolt (batterijen), LG en Magna (componenten),  Foxconn en Geely (contract manufacturing).

“Never a dull moment”, nog even los van de tekorten in chips en andere onderdelen. Daarin ligt de aanleiding om snel, via samenwerking, te komen tot spreiding van risico’s,  minder kwetsbare supply chains etc. Kunnen we ons vervolgens ook weer druk maken over business modellen van dealers, CO2 uitstoot, de veranderende consument. Ach ja, klanten, die waren er ook nog.

Hans Groenhuijsen, 28 maart 2022.

Lees verder :
https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/op-naar-het-vierde-lustrum-van-tesla/
https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/tesla-een-mooie-toekomst-voor-zich/
https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/het-bewegelijke-tesla-mobiliteit-op-de-weg-volatiliteit-op-de-beurs/
https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/apple-one-more-thing-is-a-car/
https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/one-day-ill-drive-an-apple-car/
https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/tesla-verlaat-wall-street/

. Alle artikelen en blogs , zie: https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/

. Wil je in het vervolg wekelijks mijn blog ontvangen ? Meld je aan  via “aanvraag artikelen” op
   https://www.hansgroenhuijsen.nl/inschrijven-kennisblogs/

. ©alle rechten voorbehouden Hans Groenhuijsen, 2022.

T                06-52 58 95 85
M              hans@hansgroenhuijsen.nl
I                 https://www.hansgroenhuijsen.nl
Link           https://www.linkedin.com/in/4fieldshansgroenhuijsen/