Het schilderij “GAS” van Hopper is gewoon mooi; maar plots kijk ik er anders naar, door mijn “automotive “bril. En dan zie ik ineens iets heel anders.

Hopper’s magie.

Ik houd al heel lang van dat schilderij “GAS” (gasoline = benzine) uit 1940, en nog meer van de schilder in kwestie, Edward Hopper. Nog meer bekend door het schilderij “Nighthawks”, dat avond/nacht beeld van een “diner” met 4 mensen. Bij Hopper zie je de eenzaamheid, de leegte, het isolement, de melancholie. En hij schildert tegelijk een prachtig beeld van de Verenigde Staten in de 20ste eeuw. Waarbij hij op een intrigerende manier speelt met licht (en donker). Bij  veel schilderijen is er een zekere magie, suspense; je ziet een beeld, alsof het 1 beeldje is uit een film, waarbij je je afvraagt wat de beeldjes zijn die er aan vooraf gaan en die er op volgen. Het plaatje hiernaast toont een modern benzinestation, maar net zo leeg, desolaat en melancholisch.

“GAS”.

Dat schilderij “Gas” is in eerste instantie een “gewoon” Hopper-werk. We zien een benzinestation rond 1940 bij het vallen van de duisternis; een klein kantoortje met 3 pompen. We zien een prachtig spel van licht en donker in allerlei tinten. Er loopt een weg diagonaal over het doek, ogenschijnlijk een weg naar bijna niets, een diep donker bos in. Een stille plek, waarom 3 pompen ? Een logisch onderdeel van een beeld van een benzinestation ontbreekt volledig : een auto. Er staat een man, de bediende, bij de pomp; niet echt herkenbaar in werkkleding zoals toen gebruikelijk. Wat de man daar doet blijft onduidelijk. Verbeeldt het station hier de grens tussen de natuur(het bos) en de civilisatie, gesymboliseerd door die pomp ? Wordt het station hier een symbool voor de (valse) romantiek van de auto, de weg, het onderweg zijn ?  Het benzinestation als stop, als rustpunt voor de ongetwijfeld eenzame reiziger ? Zoals gezegd, een schilderij wordt een film (road movie of suspense). Niet voor niets dat filmmakers als Hitchcock en Wenders liefhebbers waren van Hopper.

Het einde van de benzineauto, de opkomst van elektrisch   : from GAS to JUICE.

Kijkend vanuit 2023, 83 jaar later, kan je het schilderij zien als de voorbode van het einde van de auto met verbrandingsmotor : een station zonder auto’s en zonder klanten op een irrelevante plek. Zo heeft Hopper het natuurlijk nooit bedoeld. En inmiddels hebben we de 21ste eeuwse variant op dat schilderij “GAS”. Steeds meer zien we foto’s van oplaadstations voor elektrische auto’s; foto’s die in een flits even doen denken aan het werk van Hopper. Een titel ligt voor de hand, noem het “ENERGY’ OF “JUICE” (volkstaal voor elektriciteit).  Benzinestations zijn passé over een jaar of dertig. Opladen heeft de toekomst, en daarmee ontstaan nieuwe configuraties : (snel)laden, die laadtijd optimaal benutten, batterijen wisselen (toch weer dat SWAP-pen ?), in een volgende deelauto stappen, transferpunten waar je van de ene vervoersmodaliteit overstapt op een andere. Een hele mond vol: multimodale charging / swapping/ transfer/gaming/ mobility hubs of zo).

Een paar vragen nog.

Blijft dat reizen net zo avontuurlijk, romantisch, en eenzaam,  gaaf, inspirerend als de afgelopen 100 jaar met de benzineauto ? Blijven we met de auto reizen of gaan we echt compleet anders reizen, of vooral heel veel minder reizen ? Is het laden van accu’s straks ook alweer voorbij en gaan we het allemaal weer anders doen ? Inductie ? Of misschien toch waterstof ? (dan gaan we dus weer ouderwets tanken zoals vroeger). Of kijken we, net als bij dat schilderij van Hopper, over 40 jaar naar lege laadstations, geen auto te bekennen ?

Hopper voorzag dat allemaal niet in 1940; hij zag, hij keek, hij legde vast. Een prachtig beeld, bewaard voor de eeuwigheid.

 

Hans Groenhuijsen, 30 januari  2023.

. Alle artikelen en blogs , zie: https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields

. wekelijks mijn blog ontvangen ? Meld je aan  via “aanvraag artikelen” op 
  https://www.hansgroenhuijsen.nl/inschrijven-kennisblogs/

. ©alle rechten voorbehouden Hans Groenhuijsen, 2023.

T                06-52 58 95 85
M              hans@hansgroenhuijsen.nl
I                 https://www.hansgroenhuijsen.nl
Link           https://www.linkedin.com/in/4fieldshansgroenhuijsen/