Een klimaatprobleempje en meer.

Vroeger in de aardrijkskundeles  werd er gesproken over klimaat: we hadden een landklimaat, een zeeklimaat etc.  Nu hebben we het over ingrijpende veranderingen in dat klimaat, over een klimaatcrisis. Nog even en we hebben geen zee- of landklimaat meer. Tijd dus om in beweging te komen.

Overshoot day.

Eerst even wat het is. Het gaat om het evenwicht tussen enerzijds wat wij met zijn allen consumeren, uit die aarde halen om dat allemaal mogelijk te maken, en aan de andere kant wat de aardbol genereert. Als we meer uit de aarde halen dan die aarde bevat, dan putten we dus de aardbol uit;  en dat gaat uiteindelijk fout.

Om dit inzichtelijk te maken, wordt dat kantelpunt berekend : op welke datum  in een jaar gaan we door die grens heen, en halen we meer uit die aarde dan de aarde kan reproduceren, en putten we dus die aarde verder uit. En vervolgens kan je dan berekenen hoeveel aardbollen we nodig zouden hebben om dat hoge niveau van consumptie mogelijk te maken. Een puur theoretische rekensom natuurlijk want we hebben nu eenmaal maar één aardbol.

Wat we nu natuurlijk al lang wisten, is dat we niet helemaal goed bezig zijn. Nog maar 50 jaar geleden in 1970 lag die “overshoot day” op 30 december, bijna dus een balans (maar waarschijnlijk veel eerder; er werd toen nog anders berekend). In 1990 is het 10 oktober, in 2000 22 september. In 2010 bereiken we dat kantelpunt al op 3 augustus en in 2020 op 22 augustus, mede door Corona en een wegzakkende economie. In 2021 pakken we het oude spoor weer op, en draait de wereld weer op (bijna) volle toeren. Earth overshoot day 2021 is 29 juli 2021. Dat betekent dat we op jaarbasis dan zo’n 1,7 wereldbol nodig hebben.

De rijke westerse landen scoren logischerwijs slechter. Nederland zelf (maar denk ook aan Duitsland, Frankrijk, de USA) bereikte de overshoot day al op 27 april; als dus de hele wereld hetzelfde zou verbruiken als wij in het Westen, dan hebben we 3 aardbollen nodig.

Anders geformuleerd kijkend naar de uitstoot van CO2 en  vervuiling : de rijkste 10% op deze aarde (en daar horen we grosso modo allemaal bij hier in Nederland) vervuilt evenveel als de armste 50%.

Werk aan de winkel. De aarde wacht.

Hans Groenhuijsen, 20 september 2021.

Meer lezen ? ga naar al mijn blogs/artikelen : https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/

Bijvoorbeeld:
https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/een-wereld-na-corona-deel-4-rijk-en-smerig-over-rijkdom-en-co2-uitstoot/

https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/attenborough-a-life-on-our-planet/

je kunt je gratis abonneren op mijn blogs; dan ontvang je deze in je mail:

https://www.hansgroenhuijsen.nl/inschrijven-kennisblogs/