Daar is ie weer, dat wat onheilspellende plaatje over hoe we met deze aardbol omgaan. Geen voorspelling dus maar terugkijkend, de feiten. Natuurlijk kan er worden getwist over de formules, de data, de uitkomsten; maar de boodschap blijft staan, voor boeren, burgers en buitenlui.
Eerst even wat het is : Planet biocapacity/ecological footprint of humanity) x 365 = EOD.
Het gaat om het evenwicht tussen enerzijds wat wij met zijn allen consumeren, uit die aarde halen om dat allemaal mogelijk te maken, en aan de andere kant wat de aardbol genereert. Als we meer uit de aarde halen dan die aarde bevat, dan putten we dus de aardbol uit; en dat gaat uiteindelijk fout.
Om dit inzichtelijk te maken, wordt dat kantelpunt berekend : op welke datum in een jaar gaan we door die grens heen, en halen we meer uit die aarde dan de aarde kan reproduceren, en putten we dus die aarde verder uit. En vervolgens kan je dan berekenen hoeveel aardbollen we nodig zouden hebben om dat hoge niveau van consumptie mogelijk te maken. Een puur theoretische rekensom natuurlijk want we hebben nu eenmaal maar één aardbol. Wat we nu natuurlijk al lang wisten, is dat we niet helemaal goed bezig zijn. Nog maar 50 jaar geleden in 1970 lag die “overshoot day” op 30 december, bijna dus een balans (maar waarschijnlijk veel eerder; er werd toen nog anders berekend). Daarna gaat het hard (de verkeerde kant uit dus).
1975 4 december
1985 8 november
1995 7 oktober
2005 26 augustus
2015 5 augustus.
Na 2015 zien we een verandering, van jaar tot jaar doen we het weer wat slechter maar de stappen worden kleiner: van 6 augustus in 2016, 1 augustus in 2017, naar 28 juli in 2018 en 29 juli in 2019.
2020 lijkt een topper met een verschuiving naar 22 augustus, met dank aan Corona dus. Daarna gaan we terug naar dat niveau van eerdere jaren, zo rond 29 juli. Dat betekent dat we op jaarbasis zo’n 1,7 wereldbol nodig hebben. Nederland, samen met Tsjechië en Noorwegen komt uit op 12 april; dat wil zeggen dat als de hele wereld zou leven zoals wij hier in Nederland, die Earth Overshoot Day ligt op 12 april. Waar een klein land groot in kan zijn…. Een ander sommetje illustreert dit nog eens. Wat is de dag waarop we de jaarlijkse bio-capaciteit van Nederland hebben verbruikt ? Voor 2022 lag die datum op 19 februari, dus net als het jaar zo’n beetje is begonnen. Dat betekent dat we ongeveer 7,3 “Nederlanden” nodig hebben om de tent overeind te houden in dit gave land ; een theoretische benadering wellicht, maar ook hier is de boodschap wel helder. Let op : andere landen doen het ogenschijnlijk beter met een aanzienlijk lagere multiplier, maar zoals Calimero ooit zei : zij zijn groot, en ik is klein.
Was het maar zo simpel. Het gaat hier om indicaties. We kunnen, zo blijkt, over de oorzaken en de gevolgen, over de mogelijke maatregelen en het tempo daarin, over wat het allemaal oplevert en wat het kost, nog heel lang discussiëren. Deden we dat maar trouwens; het blijft vaak beperkt tot met modder gooien, beledigingen, het in twijfel trekken van de integriteit en kennis/kunde van de ander, het vooral claimen van eigen gelijk en superioriteit. We kunnen met alle berekeningen, wetenschappelijke en politieke studies een boekwinkel vol schrijven. Maar eens kijken of we hier, in de geest van ”de jongens van Jan de Witt”, de VOC, de strijd tegen het water, en wat andere heroïsche momenten in de vaderlandse geschiedenis, de strijd willen aangaan en winnen.
Hans Groenhuijsen, 14 maart 2023.
. Alle artikelen en blogs , zie: https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/
. wekelijks mijn blog ontvangen ? Meld je aan via “aanvraag artikelen” op
https://www.hansgroenhuijsen.nl/inschrijven-kennisblogs/
. ©alle rechten voorbehouden Hans Groenhuijsen, 2023.
T 06-52 58 95 85
M hans@hansgroenhuijsen.nl
I https://www.hansgroenhuijsen.nl
Link https://www.linkedin.com/in/4fieldshansgroenhuijsen/