Pakweg 100 jaar na het verdwijnen van de elektrische auto rond 1900, had de Elektrische Auto (EV) zo maar een revival kunnen doormaken. Maar 20 jaar verder is van die hele grote doorbraak nog steeds geen sprake. We zijn gewend aan het idee dat we ooit elektrisch gaan rijden, zien ook wel dat dit onafwendbaar is, stellen doelen, maar toch…
Waarom gaat het zo traag ?
De OEMs (fabrikanten) wachtten af, gingen door met verbrandingsmotoren, bleven bij de oude conventies, rommelden wat met uitstootgegevens, en deinsden terug voor de afbouw van die vertrouwde modellen, fabrieken, en technologie. De consument bleef en blijft trouw aan die auto, zijn cocon, en de luxe/comfort/status die daarmee verbonden is. De overheid wil wel van alles maar blijft hangen in (letterlijk) schone voornemens, stimuleert wat, pusht innovatie, proeftuinen, pilots. Maar diezelfde overheid zit logischerwijs redelijk klem: macro-economisch belang, belastinginkomsten uit “fossiel”, sectorale belangen. En natuurlijk zijn daar altijd de politieke en ideologische issues: is dat klimaat wel een probleem, is de EV wel een oplossing, kunnen we het de burger aandoen om te stoppen met “vroem vroem”.
Tientallen studies, rapporten, schone voornemens, allianties, klimaattoppen, akkoorden etc. verder, staan we nog steeds een beetje met lege handen. De auto-industrie is wel om, stribbelt wat tegen en wat mee, maar kiest (van harte?) voor de elektrische auto. Autodealers hebben nog steeds wat moeite om die EV serieus te behandelen. Recent onderzoek liet nog eens zien dat er met de kennis en advisering over de EV nog ruimte voor verbetering is. De consument is een slag positiever, ziet een breder en wat aantrekkelijker aanbod van auto’s, ziet in prijs/kosten een positieve ontwikkeling.
Waar hapert het ?
De consument als rationeel wezen ziet de EV wel zitten. Maar de emotie blijft wat achter. Waar jaren geleden die “range anxiety” nog terecht was (nog geen 200 kilometer), tikken we nu de 400 tot 500 km. aan. Maar we vinden dat nog steeds gedoe : lange ritten met vakantie, geen laadpalen (of bezet of defect). Het idee is hardnekkig dat die EV simpelweg te duur is. De bekende som over kosten per kilometer of Total Cost of Ownership pakt vaak al gunstig uit ten faveure van de EV. Maar het idee van “duur” blijft hangen. Daar komt nog wat bij. In het sommetje over een EV en een vergelijkbare auto met verbrandingsmotor komt de EV weliswaar goed uit de bus, maar in absolute zin is het vaak een flinke prijssticker : 40, of 45 of 50.000 is fors, en gaat voor veel consumenten (en deels ook leaserijders) wat boven de begroting uit.
Toch weer de oude bezwaren.
Vervolgens steken de bekende twijfels regelmatig de kop op: capaciteit van een batterij loopt terug, de levensduur van een batterij is kort (korter dan van de auto), range neemt af als ik mijn verlichting en airco aanzet, je ziet en ruikt de overmatige bandenslijtage, wat is de restwaarde over x jaar. Een stap verder in het brein van de consument en we zien nog wat mechanismes. We prediken verandering maar willen het vooral houden zoals het is. Dat gedoe over de EV en klimaat hoort bij de linkse kerk, daar heb ik niks mee. Ik wil wel veranderen en overstappen naar een EV maar heb gewoon de centen niet. Ik zou wel willen maar ik wacht nog even op een beter moment: een nog betere accu, een grotere range, een leuker model, een prettiger prijs. Een beetje uitstel maakt ook niet uit want we hebben het bij CO2 reductie en EV echt over de lange termijn. Ik ben trouwens ook al goed bezig met de thermostaat wat lager, isolatie, zonnepanelen e.d. En waarom moet ik trouwens zo nodig “inleveren” ? Laat eerst de industrie maar eens (die uiteindelijk natuurlijk voor ons als consumenten produceert), of ze moeten maar eens aan de slag in China (waar trouwens een groot deel van “onze” productie plaats vindt).
De politiek wil wel, predikt urgentie en diep ingrijpen en een internationale aanpak etc. Maar we komen niet verder dan verklaringen, het uiteindelijk blokkeren van de uitvoering (inclusief de bejubelde Obama die, mede, in 2009 de Copenhagen-top om zeep hielp; Biden die met lege handen staat; Xi die overal de nummer 1 wil zijn, ook op de lijst van grootste vervuilers). Ingrijpen is OK maar het moet betaalbaar en haalbaar zijn. Of : het is aan een volgend kabinet, een volgende EU-commissaris, een nieuwe dictator, een volgende president etc. om de echte stappen te zetten.
De OEM nieuwe stijl.
En dan hebben we natuurlijk de OEMs, die uiteindelijk al die autootjes in elkaar moeten schroeven. Zoals gezegd, ze zijn om. Dat gezegd hebbende, komt er direct zand tussen de raderen. We zijn nog bezig met een volgende generatie accu’s (solid state), er is een tekort aan chips (klopt), er is een strijd gaande om de grondstoffen en productiecapaciteit, de transitie moet geleidelijk verlopen want de consument heeft tijd nodig, en als fabrikant kunnen we niet zomaar al die kennis en productiecapaciteit rondom de ICE in de prullenbak gooien. En het wordt trouwens hoog tijd dat zij (wie ? de overheid, Brussel ?) gaan werken aan de infrastructuur : veel meer (snel)laadpalen door heel Europa (noodzaak, dat wel).
Wat een symboliek trouwens : de klimaattop vindt plaats in Glasgow dat lange tijd dreef op kolen en ijzer/staal, en later in de 20ste eeuw ten onder ging. Je zou bijna zeggen : een voorbeeld wat er kan gebeuren, als je te lang blijft hangen in het oude. Maar ook een voorbeeld hoe je (zie Glasgow) uit het dal kunt klimmen. Laten we met het klimaat en de aanpak daarvan niet dat diepe dal opzoeken, want het is de vraag of er dan vanuit dat dal nog weer een weg omhoog is.
Hans Groenhuijsen, 12 .11.2021.
Voor ruim 40 artikelen over de elektrische auto, zie : https://www.hansgroenhuijsen.nl/category/4fields/electric-vehicle/
Voor alle andere artikelen/blogs, zie : https://www.hansgroenhuijsen.nl/4-fields/
. Wil je in het vervolg wekelijks mijn blog ontvangen ? Meld je aan via “aanvraag artikelen” op https://www.hansgroenhuijsen.nl/inschrijven-kennisblogs/
. Wil je geen mails meer ontvangen, stuur dan even een bericht aan hans@hansgroenhuijsen.nl.
. ©alle rechten voorbehouden Hans Groenhuijsen, 2021. Zie https://www.hansgroenhuijsen.nl/copyright/
Bron:
GM EV-1 concept car 1990 : https://www.digitaltrends.com/cars/how-does-gms-fabled-ev1-stack-up-against-the-current-crop-of-electrics/