Een test: stop 6 vliegen en 6 bijen in een fles, leg de fles horizontaal neer met de (dichte) onderkant tegen een ruit aan. De vliegen zijn binnen een paar minuten uit de fles, de bijen blijven hardnekkig proberen door de bodem van het glas heen te komen richting het licht, tot de dood er op volgt.

Bijen zijn intelligent en kiezen een te logische actie: je moet daar naartoe waar het licht het helderste is; glas is voor de bij een bovennatuurlijk mysterie, onbegrijpelijk en ontoegankelijk. En dan de vlieg: zonder enige logica, vliegen ze lukraak door de fles en vinden bij toeval binnen no time de opening en de weg terug naar de vrijheid.

Conclusie : Teveel logica is niet altijd goed, maar wat rondfladderen heeft zo zijn charme. En gerelateerd aan het proces van strategievorming: “we need more flies making strategy and fewer bees”. En u mag zich afvragen op welke gevleugelde vriend u het meeste lijkt.

Enige nuance is op zijn plaats. Er zijn veel intelligente ontsnappingspogingen van uit Alcatraz mislukt; de beroemde geslaagde ontsnapping (film met Clint Eastwood) eindigde waarschijnlijk met de dood van de voortvluchtigen in het koude oceaanwater. Veel betrekkelijk lukrake pogingen om vanuit de DDR naar het Westen te vluchten lukten ongetwijfeld, vaak door wanhoop gedreven.
Bron:
Mintzberg, H., Ahlstrand, B., Lampel, J. strategy bites back, FT/Prentice Hall, Harlow (UK), 2005.

Hans Groenhuijsen, 2008