logo-4fields4Fields Kenniscentrum


De matrix, dat beroemde "2 bij 2" plaatje, is verpletterend eenvoudig en vormt vaak een krachtige visualisatie van een probleem, van een dilemma of paradox. Vaak laat de matrix de uitersten zien, de scherpe verschillen, de spanning die in veel situaties en in veel ondernemingen schuil gaat.
Vaak was en is de matrix (en de gebruiker ervan) onderwerp van kritiek: het is te simpel, teveel het doel in plaats van het middel, te beperkt en normatief, teveel een ding om je naar binnen te bluffen in discussies over strategie.

Een hoogleraar van mij (een marine man) noemde het ooit zo: de matrix is een schaakbord, een schaakbord voor mariniers.

Een gewoon schaakbord met 64 velden gaat hun beperkte intellectuele vermogens ver te boven en het schaakspel is te tijdrovend (de oorlog wacht), dus doen die mariniers het met een bord met 4 velden. Met een beetje fantasie zou je met een vergelijkbare motivatie kunnen zeggen dat die matrix een schaakbord voor managers en strategen is.

In dit “4 Fields kenniscentrum” staat een groot aantal van die matrixplaatjes. Ze gaan over strategie, over organisaties en mensen, over klanten en markten, over innovatie. Serieus soms en even lastig, maar vaak ook luchtig en simpel.
Net als in de filmtrilogie “the Matrix” is ook hier de matrix niet de echte wereld maar een schijnwerkelijkheid; neem het dus allemaal niet te serieus.